Mam pytanko, jak już otrzymamy wklejki, to w jaki sposób najmniej inwazyjnie odkleić stare logo, i na co przykleić nowe???
[O1] Wymiana paska rozrządu
Zwiń
X
-
[O1] Wymiana paska rozrządu
W związku z tym, że w najbliższych dniach zamierzam wymienić rozrząd w mojej octavii 1.6 aee silnik, zwracam się z pytaniem, czy pasek rozrządu napręża się automatycznie, czy musi być napięty ręcznie?
Ponadto chciałem zapytac, czy silnik aee jest kolizyjny, czy bezkolizyjny, tzn. czy w wypadku peknięcia paska rozrządu nastąpi poważne uszkodzenie silnika, czy po prostu zostanie zerwany, a silnik będzie unieruchomiony ?
-
-
Napiecie paska wykonywane jest napinaczem. Trzeba go naciągnąć. Mając założony stary pasek zaznacz w jakiej pozycji jest wsaźnik napięcia. Nowy ma być tak samo. Znam jeden przypadek gdy pękł pasek w 1.6 AEE i nic się silnikowi nie stało. Wyszło by na to że jest bezkolizyjny. Ale ręki uciąć nie dam.Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm
Komentarz
-
-
ja zawsze wymieniam pompe wody razem z rozrzadem....po historii kiedy zaczela mi sie sypac po 10000 km po tym jak wymienilem rozrzad...podwojna robota, a po co?.silnik 1.6 AEE ze tak dodam.a co do napinacza potrzebny bedzie ci imbus i klucz oczkowy chyba dycha, ale nie jestem pewien... na napinaczu masz cos w stylu widelek i krecac imbusem w prawo trzymajac przy tym kluczem oczkowym srube , ktora mocuje napinacz musisz tak ustawic, aby centralnie na srodku widelek byl ten wskaznik. zauwazysz to o czym pisze bez problemu kiedy zaczniesz regulowac napinacz. pozdrawiam
trzeba to naprawić!!!
Komentarz
-
Komentarz